Wykonanie
Już chyba po raz ostatni w tym sezonie byłam na grzybach.Znalazłam sporo
maślaków, z których zrobiłam przepyszny sos.
Maślaki są dosyć niewdzięcznymi
grzybami (obieranie momentami doprowadza mnie do szału), ale ich walory smakowe są tego warte.
Czas przygotowania : 20 min + obieranie
maślaków :)Składniki :- 5-6 dużych
maślaków- 1 duża
cebula- 1 łyżka
mąki- 2 łyżki
mleka- 3-4 łyżki
śmietany 12%- 1 łyżka
masła-
sól,
pieprzObierz
maślaki ze skórki i umyj, jeżeli jest taka potrzeba (myj krótko,
maślaki szybko chłoną
wodę). Pokrój
grzyby na mniejsze kawałki.
Cebulę poszatkuj, podsmaż na
maśle. Dodaj
maślaki i podsmaż, aż stracą trochę objętości. Całość oprósz
mąką i wymieszaj. Dodaj
mleko i
śmietanę. Pozostaw na małym ogniu około 3-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.