Wykonanie

2
piersi z kurczaka1
cebula100 g
grzybów leśnych (opieńki)1
paprykasólpieprzpieprz ziołowy staropolski
oreganobazylia60 g
żółtego seramieszanka ziaren (
dynia,
słonecznik,
siemię lniane,
sezam)
oliwabrązowy cukierMięso oczyścić i przy pomocy
ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.
Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone
grzyby, pokrojoną w kostkę
paprykę i
przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć
ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat
mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by
mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane
mięso przełożyć do brytfanki , skropić
oliwą, posypać
przyprawami i ziarnami i szczyptą
brązowego cukru. Piec w temp 180 st ok 30 min z termoobiegiem. Przed podaniem zdjąć sznurek i pokroić w plastry.

