Wykonanie

2-3
piersi z kurczakasólpieprz1 łyżeczka suszonej
trawy cytrynowej2 szczypty
tymianku1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
octu winnegoszczypta
imbirupół szkl rosołu1 łyżeczka
mąkitłuszcz do smażenia4-5
ziemniakówszczypta
bazyliiszczypta
czosnku granulowanego
Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi nasmarować odrobiną
sosu sojowego posypać
tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić
mięso z obu stron, dodać
sos sojowy ,
ocet winny,
trawę cytrynową,
imbir, podlać rosołem, dodać
ocet winny,
sól i
pieprz, przykryć i dusić ok 20 min.W międzyczasie w
wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić
ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną
czosnku granulowanego , szczyptą
bazylii i odrobiną
soli . Mieszać i smażyć ok 20 min.
Mięso pod koniec nieco odparować, do reszty sosu dodać rozrobioną w odrobinie
wody mąkę i wymieszać.

