Wykonanie
Gęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj to

składnikipodwójna pierś z gęsi
tymianek3 łyżeczki startego
imbiru5 - 6 ząbków
czosnku - startychsok wyciśnięty z
limonkisól,
pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania
mięsa.
Czosnek i
imbir zetrzeć na tarce.
Mięso natrzeć
solą,
pieprzem,
tymiankiem czosnkiem i
imbirem. Polać
sokiem z limonki, włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 90 minut.
Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz
mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić
mięso w plastry.Uwagi: Przez pierwsze 40 minut piekłam w brytfance przykrytej folią aluminiową.



