ßßß Cookit - przepis na Pierś gęsia pieczona II

Pierś gęsia pieczona II

nazwa

Wykonanie

Gęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj to
składniki
podwójna pierś z gęsi
tymianek
3 łyżeczki startego imbiru
5 - 6 ząbków czosnku - startych
sok wyciśnięty z limonki
sól, pieprz
przygotowanie
Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem czosnkiem i imbirem. Polać sokiem z limonki, włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 90 minut. Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry.
Uwagi: Przez pierwsze 40 minut piekłam w brytfance przykrytej folią aluminiową.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/04/piers-gesia-pieczona-ii.html