Wykonanie
Dziś propozycja na bardzo aromatycznego i soczystego
dorsza z grilla.
Ryby z grilla są pyszne jednak wciąż traktowane po macoszemu. Z sezonu na sezon wciąż rekordy popularności biją grillowane
kiełbaski, a co gorsza sklepowe
steki w gotowych marynatach. Do przygotowania takiej
ryby potrzeba naprawdę niewiele składników i zaledwie kilka chwil. Może warto w tę majówkę odmienić nieco grillowe menu i poeksperymentować?

Składniki:2 świeże sprawione
dorszeMarynata:3 łyżki
oliwy z oliweksok z 1
limonki1/2 pęczka posiekanego
koperku2 łyżeczki startego
imbiru1 łyżeczka
tymianku1 przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnkuświeżo zmielony
kolorowy pieprzsól gruboziarnista (do smaku)

Ryby myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Składniki marynaty ucieramy w moździerzu. Solimy i
pieprzymy. Marynatą nacieramy
rybę z zewnątrz i od wewnątrz. W środek wkładamy
koperek. Zamarynowaną
rybę odstawiamy na około 30 minut.
Rybę zawijamy w folię lub pieczemy na aluminiowej tacce z obu stron do miękkości i zarumienienia. Smacznego!