ßßß
700 g żeberek1 marchewka1 cebula2 jabłka3 ząbki czosnkukilka suszonych grzybkówpół szkl białego wina wytrawnego1 szkl wodyrozmaryn suszonygałązka rozmarynu świeżegokilka ziaren jałowcakilka ziaren ziela angielskiegosólpieprzpieprz ziołowymajeranekświeże oreganoŻeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć po czym podlać winem i niewielką ilością wody. Grzybki uprzednio namoczone i wypłukane dodać do mięsa. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości, podlewać wodą gdy wyparuje.Pod koniec dodać pokrojone na plasterki jabłka i jeszcze poddusić ok 10 min.Posypać listkami oregano. Podawać z odsmażanymi ziemniakami.
Opublikowany w