Wykonanie
3
serca wieprzowe2
marchewki1
cebula3 ząbki
czosnku200 ml
śmietany1 łyżka
mąkitłuszcz do smażenia1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
oreganolistek laurowyziele angielskie na
kaszę;2 szkl
kaszy gryczanej1 l
wywaru z gotowania
serc1 łyżka suszonych
kiszonych ogórkówsólSerca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l
wody, do wrzątku włożyć
serca i obraną
marchewkę, oraz
cebulę, przyprawić
listkiem laurowym,
zielem angielskim i ugotować
serca do miękkości. Wyjąć ugotowane
mięso, przestudzić i pokroić na plasterki niezbyt drobne.W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko
mięso , dodać
czosnek , podlać ok 3/4 szl
wywaru z gotowania i dodać
przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną
marchewkę która ugotowała się z
sercami i
śmietaną wymieszaną z
mąką i zagęścić sos.Litr
wywaru z
serc zagotować, dodać suszone
ogórki kiszone lub jeden
ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać
kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny.
Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z
ogórkiem kiszonym.
Opublikowany w