ßßß
500 g wieprzowiny (łopatka)1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku1 szklanka brązowego ryżu1 szkl białego wina2 szkl wodyszczypta bazylii1 mała papryczka chilipół czerwonej paprykisólpieprzpół łyżeczki papryki słodkiejtłuszcz do smażeniaMięso pokroić w drobną kostkę, Marchewkę, cebulę, i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz, najpierw przyrumienić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę , podsmażyć ok 1 minutę, dodać mięso i smażyć aż lekko zacznie sie rumienić. Następnie dodać ryż, po 3 minutach podlać winem, dodać przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną chili. Smażyć aż ryż wchłonie wino, podlewać stopniowo wodą i ciągle gotować. Kiedy ryż juz będzie prawie miękki przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok 15 min.Po tym czasie risotto nadaje się juz do jedzenia.