Wykonanie
śledzie filety solone 6-8 szt
ocet1 łyżeczka
cukruskórka otarta z
cytrynyłyżka
kaparówoliwa z oliwek2
jajka ugotowane na twardo
majoneznatka pietruszkikilka
oliwekpapryczka chilinatka pietruszkicytrynaŚledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odlać
wodę, do szklanki wlać 1/4
octu, uzupełnić
wodą i dodać łyżeczkę
cukru, zalać tym roztworem
śledzie na kolejne 2 godziny.Osączyć. Rozłożyć płaty wewnętrzną stroną do góry, skropić
oliwą i posypać otartą
skórką z cytryny.Następnie ułożyć na każdym po kilka
kaparów, zrolować i spiąć wykałaczką.Na małych slaterkach ułozyć po 1/4
jajka , łyżeczkę
majonezu i rolmops.Udekorować
kaparami, papryczką,
cytryną,
oliwką i
natką pietruszki
