ßßß Cookit - przepis na Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek

Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek

nazwa

Wykonanie

Próbowanie nowych smaków przynosi mi mnóstwo przyjemności, a ich powtarzanie w domowej kuchni sprawia mi olbrzymią frajdę :) Eksperymentowanie z ilością przypraw, z proporcjami składników czasem się udaje, a czasem nie. Tym razem odniosłam sukces i chętnie dzielę się z Wami smakiem, który, mam nadzieję, kiedyś spróbuję w jego ojczyznie. Hiszpańska tapenada :)
Składniki:
100 g czarnych drylowanych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka osączonych z zalewy kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta chilli w proszku lub kawałek suszonej papryczki
mielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzuć oliwki, kapary, obrany czosnek, natkę. Dodaj przyprawy i oliwę i zmiksuj na jednolitą gładką masę. Jeśli wolisz, by w paście wyczuwalne były kawałki oliwek, część z nich drobno pokrój i wmieszaj w pastę.
Odstaw tapenadę na co najmniej 30 minut do lodówki. Podawaj z pieczywem, wędliną, serem... Z czym lubisz :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/06/tapenada-czyli-pasta-z-czarnych-oliwek.html