Wykonanie
Próbowanie nowych smaków przynosi mi mnóstwo przyjemności, a ich powtarzanie w domowej kuchni sprawia mi olbrzymią frajdę :) Eksperymentowanie z ilością przypraw, z proporcjami składników czasem się udaje, a czasem nie. Tym razem odniosłam sukces i chętnie dzielę się z
Wami smakiem, który, mam nadzieję, kiedyś spróbuję w jego ojczyznie. Hiszpańska tapenada :)
Składniki:100 g czarnych drylowanych
oliwek1 ząbek
czosnku1 łyżka osączonych z zalewy
kaparów2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
soku z cytryny5 łyżek
oliwy z oliwekszczypta
chilli w proszku lub kawałek suszonej papryczkimielony
pieprz kolorowySposób przygotowania:Do blendera wrzuć
oliwki,
kapary, obrany
czosnek,
natkę. Dodaj
przyprawy i
oliwę i zmiksuj na jednolitą gładką masę. Jeśli wolisz, by w paście wyczuwalne były kawałki
oliwek, część z nich drobno pokrój i wmieszaj w pastę.Odstaw tapenadę na co najmniej 30 minut do lodówki. Podawaj z
pieczywem,
wędliną,
serem... Z czym lubisz :)