ßßß
śledzie filety solone 6-8 sztocet1 łyżeczka cukruskórka otarta z cytrynyłyżka kaparówoliwa z oliwek2 jajka ugotowane na twardomajoneznatka pietruszkikilka oliwekpapryczka chilinatka pietruszkicytrynaŚledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odlać wodę, do szklanki wlać 1/4 octu, uzupełnić wodą i dodać łyżeczkę cukru, zalać tym roztworem śledzie na kolejne 2 godziny.Osączyć. Rozłożyć płaty wewnętrzną stroną do góry, skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.Następnie ułożyć na każdym po kilka kaparów, zrolować i spiąć wykałaczką.Na małych slaterkach ułozyć po 1/4 jajka , łyżeczkę majonezu i rolmops.Udekorować kaparami, papryczką, cytryną, oliwką i natką pietruszki
