ßßß
mięso mielone ok 500 gryż ugotowany ok 200 gsólpieprzsłodka papryka 1 łyżeczkaszczypta startych suszonych grzybówszczypta majeranku1 jajko2 ząbki czosnkubułka tarta do panierowaniatłuszcz do smażenia na soskoncentrat pomidorowy200 ml śmietany 18%pół szkl bulionusólpieprzoreganobazylia1 łyżeczka mąki kukurydzianejMięso mielone wymieszać z ryżem, dodać przyprawy i jajko, czosnek rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę mięsno ryżową, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w tartej bułce i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.Przygotować sos; Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem w rondelku, zagotować, śmietanę wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do sosów) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać przyprawy. Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 minPodałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.