ßßß
Cookit - przepis na Mini szarlotki z bitą śmietaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Mini szarlotki z bitą śmietaną
Składniki
Mąka
Żółtko
Śmietana
Margaryna
Proszek do pieczenia
Jabłko
Goździk
Cynamon
Cukier brązowy
Biszkopty
Jajko
Cukier
Wykonanie
ciasto;1 szkl
mąki
1
żółtko
1 łyżka
śmietany
50 g
margaryny
szczypta
proszku do pieczenia
nadzienie;2
jabłka
2
goździki
kawałek kory
cynamonu
2 łyżki
cukru brązowego
pół łyżeczki
cynamonu
biszkopt
1
jajko
3 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki
szczypta
proszku do pieczenia
.Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.
Jabłka
obrać, pokroić w ósemki włożyć do garnuszka, zalać
wodą
, dodać
goździki
i
cynamon
(można osłodzić
wodę
)
Jabłka
gotować 2-3 minuty, wyjąć i osączyć.Wystudzone pokroić na kawałeczki niezbyt drobno, dodać
cynamon
i ciemny
cukier
, wymieszać.Przygotować silikonowe foremki do muffinek, nie smarować. Ciasto rozwałkować cienko wycinać krążki i wyłożyć dno i boki foremek. Nałożyć
jabłka
w całe zagłębienia.Na wierzch przygotowujemy szybki
biszkopt
. Ubić
jajko
z
cukrem
, dodać proszek i
mąkę
. Takim
ciastem
przykryć szarlotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 210 st, piec ok 30 min. Udekorować
bitą śmietaną
i
owocami
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/01/mini-szarlotki-z-bita-smietana.html
Przepisy powiązane
Bardzo proste ciasto z jabłkami
Szarlotka
Szarlotka.
JABŁECZNIK
Szarlotka z lodami – propozycja na upalny dzień
Składniki powiązane (0)