Wykonanie
HomeNa SłodkoCiastaSzarlotka z
lodami – propozycja na upalny dzień12majLoading...60 minŁatwe0 KomentarzyTaka zwykła szarlotka a podana na ciepło z
lodami to tak jak moi chłopcy twierdzą – nie ma nic lepszego :)

Składniki3 i 1/2 szklanki
mąki25 dkg
margaryny3/4 szklanki
cukru1
jajko3
żółtka3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanycukier waniliowyDodatkowo2 kg
jabłek (użyłam szarej renety)1 i 1/2 łyżeczki
cynamonuszklanka
cukruSposób przygotowaniaZ
mąki i
margaryny zrobić kruszonkę, dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,
jajko,
żółtka,
śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypać
mąki tak aby dało się uformować kulę). Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka wymyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dość dużą kostkę, wsypać
cukier i
cynamon wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć do formy o wymiarach 36/22cm, na ciasto wysypać
jabłka, przykryć drugą częścią ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec około 45 minut w temp.175 *C (piekłam z termoobiegiem) Podawać na ciepło z
lodami waniliowymi.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab