ßßß
Składniki3 i 1/2 szklanki mąki25 dkg margaryny3/4 szklanki cukru1 jajko3 żółtka3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanycukier waniliowyDodatkowo2 kg jabłek (użyłam szarej renety)1 i 1/2 łyżeczki cynamonuszklanka cukruSposób przygotowaniaZ mąki i margaryny zrobić kruszonkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, żółtka, śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypać mąki tak aby dało się uformować kulę). Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Jabłka wymyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dość dużą kostkę, wsypać cukier i cynamon wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć do formy o wymiarach 36/22cm, na ciasto wysypać jabłka, przykryć drugą częścią ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec około 45 minut w temp.175 *C (piekłam z termoobiegiem) Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab