Wykonanie
ciasto300 g
mąki200 g
margaryny Kasia150 g
cukru3
żółtka3 łyżki
śmietanyszczypta
solimarcepan200 g migdałow mielonych200 g
cukru pudrusok z cytrynyaromat migdalowylukier3/4 szkl
cukruwodasok z połowy
cytrynyaromat migdałowydo dekoracji
bakalie i
migdały


Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z kazdej odkroić ok 1/5 na waleczek dookoła.Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki
mąki i zgnieśc by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min
Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z
cukrem pudrem dodać
aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli
soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta.Zebrać i zlepić na jedną kulkę rekami zwilżonymi
oliwą .Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej
oliwą i wylepić wgłębienia mazurkówprzygotować
lukierCukier zalać niewielką ilością
wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do
nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą
syrop)Zdjąć z ognia, dodać
sok z cytryny i kropelkę
aromatu migdałowego, ucierać az do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować
bakaliami i
migdałami