Wykonanie
na kluseczki;500 gr
ziemniaków200 gr
szpinaku1
jajko1 łyżka
oliwy200 g
mąkisólpieprzZiemniaki ugotować, odcedzić i zmiąć.
szpinak zalać wrzątkiem i posiekać, lub jeśli mrożony rozmrozić na cedzakuZ
ziemniaków,
mąki szpinaku jajka z dodatkiem
soli i
pieprzu zagnieść ciasto. Z ciasta robić małe kulki. Ugotować w osolonym wrzątku
karkówka1
stek na osobę
sólpieprzprzyprawa do
karkówkitłuszcz do smażenia
bulion ok 3/4 szkl2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
mąkiMięso lekko rozklepać posypać
przyprawą , kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na
ostrym ogniu do ładnego zrumienienia. Podlać niewielką ilością
wody, do smaku dodać
sól i
pieprz, dusić pod przykryciem ok 20 min. Uzupełniać
wodą w razie wyparowania. Zdjąć
mięso, dodać ok 3/4 szkl
bulionu, koncentrat i rozrobioną w odrobinie
wody mąkę.Podawać
mięso z kluseczkami, polać sosem. Do dania podać dowolną surówkę. np z
kapusty pekińskiej z
cebulą,
kukurydzą i
majonezem