Wykonanie
Ciasto drożdżowe maślane0,5 kg
mąki1 szkl
mleka2 dkg
drożdży3 dkg
masła2 łyżki
cukru2
żółtkaMleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim
drożdże z
cukrem, dodać trochę
mąki i wymieszać. Dodać
żółtka rozmieszane z
cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu
mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..nadzienie do pierogów z
kaszą1 szkl
kaszy jęczmiennej lub gryczanej2 szkl
wodyłyżka
masła1
jajko20 dkg
sera białegoKaszę ugotować na 2 szkl
wody z dodatkiem
soli. Ugotowaną wymieszać z
masłem i odstawić do wystudzenia.Wymieszać
kaszę z
jajkiem i
serem posolić do smaku i podzielić na 3 części.Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować .. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do
spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym
białkiem i wedle uznania można posypać
makiem.Piec ok 50 min na kamieniu Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować .