ßßß
1. Najpierw sporzadzamy rozczyn Do ciepłej wody zmieszanej z mlekiem dodajemy: cukier, mąkę i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.2. Następnie rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Zostawiamy białko tylko z dwóch jajek i ubijamy z niego pianę, na sztywno.3. Do żółtek wsypujemy przesianą mąkę, cukier, masło (w temperaturze pokojowej) i cukier waniliowy. Wyrabiamy ręką lub dużą łyżką robiąc około 80 okręgów (minimum!).4. Następnie dodajemy pianę z białek i jeszcze raz mieszamy.5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy ( my wybrałyśmy taką tortową z dziurką). Następnie kładziemy na nim obsypane wcześniej mąką czereśnie. Dzięki temu pięknie się zatopią.6. Na koniec posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.7. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni (nie otwieramy w trakcie piecznia, bo wyjdzie zakalec lub opadnie).
Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki:-100 g cukru typu kryształ-200 g mąki pszennej-1/2 kostki masła (100 g)Sposób przygotowania kruszonki:- Przygotowujemy kruszonkę w dużej misce mieszając wszystkie składniki (cukier, mąka, masło) i ugniatamy do czasu aż uzyskamy okruchy.