Wykonanie
Lato to nasza ulubiona
pora roku, bo jest ciepło i
słonecznie, ale także dla tego, że oferuje mnogość pysznych sezonowych
owoców i warzyw. Teraz zaczyna się już sezon na
czereśnie.
Owoc ten smakuje wyśmienicie prosto z drzewa, jak i przetworzony. Dzisiaj mamy dla Was przepis na jedno z naszych ulubionych letnich ciast -
drożdżowe z
czereśniami i kruszonką. Jak skończy się przepis na
czereśnie możecie je przygotować z
wiśniami,
malinami,
porzeczkami... Jakie są wasze ulubione letnie ciasta?

Składniki potrzebne do przygotowania
ciasta drożdżowego:- 3,5 szklanki
mąki pszennej- 3/5 kostki
masła- 3/4 szklanki
cukru- 2 całe
jajka i 3
żółtka- 4 łyżeczki
cukru waniliowego- 40 dag
czereśni wydrylowanych (jeśli nie macie drylownicy, wystarczy nóż z ostrą końcówką)Do rozczynu:- 5 dag
drożdży- pół szklanki ciepłego
mleka (nie gorącego)- pół szklanki ciepłej
wody (nie gorącej)- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
mąkiSposób przygotowania ciasta:

1. Najpierw sporzadzamy rozczyn Do ciepłej
wody zmieszanej z
mlekiem dodajemy:
cukier,
mąkę i
drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.2. Następnie rozdzielamy
jajka na
żółtka i
białka. Zostawiamy
białko tylko z dwóch
jajek i ubijamy z niego pianę, na sztywno.3. Do
żółtek wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier,
masło (w temperaturze pokojowej) i
cukier waniliowy. Wyrabiamy ręką lub dużą łyżką robiąc około 80 okręgów (minimum!).4. Następnie dodajemy pianę z
białek i jeszcze raz mieszamy.5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy ( my wybrałyśmy taką
tortową z dziurką). Następnie kładziemy na nim obsypane wcześniej
mąką czereśnie. Dzięki temu pięknie się zatopią.6. Na koniec posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.7. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni (nie otwieramy w trakcie piecznia, bo wyjdzie zakalec lub opadnie).

Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki:-100 g
cukru typu kryształ-200 g
mąki pszennej-1/2 kostki
masła (100 g)Sposób przygotowania kruszonki:- Przygotowujemy kruszonkę w dużej misce mieszając wszystkie składniki (
cukier,
mąka,
masło) i ugniatamy do czasu aż uzyskamy okruchy.

Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku . A jutro już kolejny przepis z tygodnia polskiego!