Wykonanie
30 dkg
mięsa mielonego1 woreczek
ryżu (ugotowany)
przyprawa GYROS1
jajkosólpieprznatka pietruszkiszczypiorekpanierka2 łyżki
olejuWszystkie produkty wymieszać i dobrze wyrobićwąską blaszke posmarować
olejem i posypać dno panierką, włożyć masę
mięsno -
ryżową , uklepać posmarować
olejem i posypać panierką.. przyklepać panierke..piec ok 45 min w 200 stSurówka2
kalarepki3 małe
ogórkiszczypiorek ,
kopereksólpieprzśmietanasok z cytrynyłyżeczka
cukruKalerepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
ogórki pokroic w cienkie plasterki..dodac
szczypiorek i
koperek.. dodać
sól,
cukier,
pieprz i skropić
sokiem z cytryny, odstawić na ok godzine.. Odlać nadmiar soku, ale nie będzie go dużo. i dodać 2-3 łyżki
śmietany, wymieszac..