ßßß
SKUBANIEC Z DODATKIEM RABARBARU POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ.SKŁADNIKI;ok. pół kg maki3/4 kostki margaryny np.słonecznikowej1/4 kostki smalcu wieprzowego5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru250 g cukru pudru80 ml wody4-5 sztuk rabarbaruPRZYGOTOWANIE;
Na macie lub desce kuchennej wyrabiamy ciasto z produktów: mąki, cukru, żółtek, masła, smalcu, proszku do pieczenia. Ciasto powinno przypominać kruszonkę.
Polowe ciasta wykładamy na przygotowaną blachę i posypujemy pokrojonym rabarbarem. Zasypujemy pozostałym ciastem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy 45 minut.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy bezę.Do garnka wsypujemy cukier puder i wlewamy wodę.Gotujemy tak długo aż cały cukier się rozpuści i będzie taki oleisty.
W misce metalowej (warunek) - nie plastikowej, ubijamy białka. Podczas ubijania dodajemy gorący lukier i mieszamy tak długo aż nasza miska będzie letnia - ok.10 minut.
Tak przygotowana pianka dekorujemy ostudzony placek. Możemy wstawić do piekarnika na ok 8 minut do lekkiego przypalenia lub użyć palnika gazowego. Gotowe i szybkie co nieco do kawy.Jest pomieszaniem smaków kwaśnego i słodkiego.SMACZNEGO !!!