Wykonanie
28 Maj 2015Witam. Sezon na
rabarbar w pełni. Jak tylko czas pozwala możemy wymyślać przeróżne desery i ciasta z tym produktem. Nie miałam za bardzo czasu ale wszyscy lubimy
rabarbar, wiec na szybko upiekłam skubańca. Dlaczego taka nazwa? Tak na prawdę to nie wiem. Możne pochodzi od tego, że placek po upieczeniu jest twardy a na drugi dzień jest kruchy i rozpływa się w ustach.

SKUBANIEC Z DODATKIEM
RABARBARU POD
BEZOWĄ KOŁDERKĄ.SKŁADNIKI;ok. pół kg
maki3/4 kostki
margaryny np.słonecznikowej1/4 kostki
smalcu wieprzowego5
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru250 g
cukru pudru80 ml
wody4-5 sztuk
rabarbaruPRZYGOTOWANIE;

Na macie lub desce kuchennej wyrabiamy ciasto z produktów:
mąki,
cukru,
żółtek,
masła,
smalcu,
proszku do pieczenia. Ciasto powinno przypominać kruszonkę.
Polowe ciasta wykładamy na przygotowaną blachę i posypujemy pokrojonym
rabarbarem. Zasypujemy pozostałym
ciastem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy 45 minut.

Gdy ciasto się upiecze zostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy
bezę.Do garnka wsypujemy
cukier puder i wlewamy
wodę.Gotujemy tak długo aż cały
cukier się rozpuści i będzie taki oleisty.

W misce metalowej (warunek) - nie plastikowej, ubijamy
białka. Podczas ubijania dodajemy gorący
lukier i mieszamy tak długo aż nasza miska będzie letnia - ok.10 minut.

Tak przygotowana pianka dekorujemy ostudzony placek. Możemy wstawić do piekarnika na ok 8 minut do lekkiego przypalenia lub użyć palnika gazowego. Gotowe i szybkie co nieco do
kawy.Jest pomieszaniem smaków kwaśnego i słodkiego.SMACZNEGO !!!