Wykonanie
Gdy byłam mała uwielbiam bajkę 'Zakochany Kundel', a scena gdzie Tramp razem z Lady jedzą
makaron z klopsikami na tyłach restauracji była zdecydowanie moją ulubioną! Dzisiaj mam dla Was właśnie ten przepis. Jednak postanowiłam nieco odchudzić swoje klopsiki. Jeśli dbacie o linie wystarczy, że zamienicie
makaron pszenny na pełnoziarnisty i danie będzie bardziej dietetyczne! Bon appetit! :)

składniki:
makaron spaghetti300 g
mięsa mielonego z
indyka1 łyżeczka
suszonego oregano1 małe
jajko1 czubata łyżeczka
musztardy dijon1-2 gałązki
rozmarynu4-5 łyżek
otrąb owsianych
sól,
pieprzolej rzepakowypuszka
pomidorów pelatipęczek
bazylii2 ząbki
czosnku1 łyżka
octu balsamicznego1
cebulapapryka ostrastarty serMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Rozmaryn drobno kroimy.
Rozmaryn,
oregano,
jajko,
musztardę,
sól,
pieprz i
otręby dodajemy do
mięsa i dobrze łączymy ze sobą. Formujemy małe klopsiki, skrapiamy
olejem i odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na
oleju. Dodajemy
czosnek, posiekaną
bazylię (część
bazylii zostawiamy do posypania dania) i
ostrą paprykę. Przysmażamy wszystko kilka minut i dodajemy
pomidory i
ocet balsamiczny. Na drugiej patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy i smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Następnie przekładamy do sosu. dusimy około 10 minut.
Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem, posypujemy
serem i
bazylią!








