Wykonanie
Witam serdecznie,Dzisiejszą potrawą, która może stać się Waszą inspiracją kulinarną jest Tilapia podana na
sałatce z
batatów z ostro-kwaśnym dressingiem.

Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie?Oto lisa potrzebnych składników:
Ryba:* 2 filety świeżej Tilapii*
sól,
pieprz*
sok z cytryny do skropienia*
mąka do opruszenia
Sałatka:* 1
batat sporej wielkości*1/3 długiego zielonego
ogórka* kilka
pomidorków koktajlowych (ok 6-8)*
natka pietruszkiDressing:* sok z połowy
cytryny* taka sama ilość
oleju*1 łyżeczka
cukru*
papryczka chili (wg uznania)* 1 mały ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Obieramy i kroimy
bataty w kostkę 1x1 cm, po czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy
ogórka, uprzednio obranego ze skórki w małą kostkę oraz kroimy też
pomidorki w ćwiarteczki.Do osobnej miseczki wsypujemy
cukier, pokrojoną
chili, wyciśnięty ząbek
czosnku i dolewamy
sok z cytryny. Następnie mieszamy, stopniowo dolewając
olej aż do uzyskania konsystencji sosu.Przejdźmy do przygotowania Tilapii.
Rybkę (jeśli musimy) oczyszczamy z łusek, Następnie kroimy każdy z filetów na pół i nacieramy
solą i
pieprzem, po czym skrapiamy je
sokiem z cytryny wyłącznie od strony
mięsa i z tej samej strony lekko opruszamy
mąką.Smażymy na klarowanym masełku na średnim ogniu - najpierw od strony skóry-aż do smakowitego zarumienienia (trwa to około 3-4 minut), a następnie przewracamy i smażymy jeszcze ok 2 minuty.
Bataty,
pomidorki i
ogórka polewamy dressingiem i mieszamy wszystko w jednej misce. Dodajemy do tego drobno posiekaną
pietruszkę i wykładamy na talerz.Na
sałatkę wykładamy po 2 kawałki Tilapii i ozdabiamy cząstką
cytryny i
pietruszką.Tak przygotowane danie zachwyci podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy :)


Smacznego!! :D