ßßß
Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie?Oto lisa potrzebnych składników:Ryba:* 2 filety świeżej Tilapii* sól, pieprz*sok z cytryny do skropienia*mąka do opruszeniaSałatka:* 1 batat sporej wielkości*1/3 długiego zielonego ogórka* kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8)* natka pietruszkiDressing:* sok z połowy cytryny* taka sama ilość oleju*1 łyżeczka cukru* papryczka chili (wg uznania)* 1 mały ząbek czosnkuPrzygotowanie:Obieramy i kroimy bataty w kostkę 1x1 cm, po czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy ogórka, uprzednio obranego ze skórki w małą kostkę oraz kroimy też pomidorki w ćwiarteczki.Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, pokrojoną chili, wyciśnięty ząbek czosnku i dolewamy sok z cytryny. Następnie mieszamy, stopniowo dolewając olej aż do uzyskania konsystencji sosu.Przejdźmy do przygotowania Tilapii.Rybkę (jeśli musimy) oczyszczamy z łusek, Następnie kroimy każdy z filetów na pół i nacieramy solą i pieprzem, po czym skrapiamy je sokiem z cytryny wyłącznie od strony mięsa i z tej samej strony lekko opruszamy mąką.Smażymy na klarowanym masełku na średnim ogniu - najpierw od strony skóry-aż do smakowitego zarumienienia (trwa to około 3-4 minut), a następnie przewracamy i smażymy jeszcze ok 2 minuty.Bataty, pomidorki i ogórka polewamy dressingiem i mieszamy wszystko w jednej misce. Dodajemy do tego drobno posiekaną pietruszkę i wykładamy na talerz.Na sałatkę wykładamy po 2 kawałki Tilapii i ozdabiamy cząstką cytryny i pietruszką.Tak przygotowane danie zachwyci podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy :)
Smacznego!! :D