ßßß Cookit - przepis na Lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią

nazwa

Wykonanie

Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni.
Składniki:
3 małe cukinie
10 dag sera żółtego
15 dag marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,3 szklanki oleju
50 dag mięsa mielonego
30 dag pieczarek
200 ml soku pomidorowo-warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz
słodka papryka
oregano
zioła prowansalskie
Sos beszamelowy:
8 dag masła
8 dag mąki
1 litr mleka
sól
pieprz
utarta gałka muszkatułowa
Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.
W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż.
Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia składników.
Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/08/lasagne-z-cukinia.html