Wykonanie
Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty
makaronu zastąpiłam
cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni.

Składniki:3 małe
cukinie10 dag
sera żółtego15 dag
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku1,3 szklanki
oleju50 dag
mięsa mielonego30 dag
pieczarek200 ml
soku pomidorowo-warzywnego3 łyżki
koncentratu pomidorowego3/4 szklanki
bulionu warzywnegosólpieprzsłodka paprykaoreganozioła prowansalskieSos beszamelowy:8 dag
masła8 dag
mąki1 litr
mlekasólpieprzutarta gałka muszkatułowaDrobno posiekaną
cebulę, rozgnieciony
czosnek, startą
marchewkę, pokrojone
pieczarki podsmażamy na
oleju. Dodajemy
mięso mielone,
sok pomidorowy,
koncentrat pomidorowy,
bulion. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy
przyprawy ziołowe.W rondlu roztapiamy
masło, oprószamy
mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne
mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż.Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian:
cukinię, sos
mięsny, beszamel,
ser - do wyczerpnia składników.Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.Smacznego!









