ßßß Cookit - przepis na Tort Czekoladowy

Tort Czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Kiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :)
* 7 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki maki pszennej * 3/4 szklanki kakao * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli
Masa :
* 500 g serka mascarpone
* 2 opakowania Nutelli każde po 230 g
Dodatki :
wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu /
1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła.
2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
4. Oddzielamy żółtka od białek. / Białka wbijamy do misy miksera /
5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana z białek jest już ubita - stale mieszając na niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.
6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami.
7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka /
8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty.
MASA CZEKOLADOWA :
Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe
PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań )
Składanie :)
1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4 łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową.
2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko.
3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko.
4. Trzeci blat również ponczujemy :)
Źródło:http://ciemnastronapatelni.blogspot.com/2014/07/tort-czekoladowy.html