ßßß
Jednym ze wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :)BISZKOPT4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejMasa500 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru wanilinowego200 g białej czekolady1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody2 fixy do śmietany150 g wiórków kokosowych100 g płatków migdałowych2 łyżeczki cukru pudruPoncz150 ml przegotowanej wody50 ml wódki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka cukru wanilinowego1.Żółtka oddzielamy od białek.2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą.3.Białka ubijamy na sztywną pianę.4.Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Przerywamy miksowanie, dodajemy białka, mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąki i dalej mieszamy łyżką. 5.Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 21 cm.6.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.7.Żelatynę mieszamy w wodzie.8.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi.11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej na noc