ßßß Cookit - przepis na Bułeczki włoskie

Bułeczki włoskie

nazwa

Wykonanie

Poranek przywitał mnie dziś szarą, deszczową aurą. Niezbyt mobilizująca pogoda do tego co sobie na dziś zaplanowałam. Pukpukowa kuchnia miała dziś przeżywać istną burzę, a ja najchętniej przewróciła bym się się na drugi boczek i spała skulona pod kołderką. Oczywiście marzenia o błogim lenistwie bardzo szybko odpędziło tuptanie Martynki, która wpadła do sypialni budząc przy tym Karolcię. Dzień rozpoczął się na dobre, nabrał swojego zwyczajnego rytmu a ja na dobre zapomniałam o trudnej pobudce.
Co sobie zaplanowałam wykonać muszę bo dziś w naszym domu święto. Michał obchodzi imieniny musi więc być uroczyście także pod względem kulinarnym. Jak zawsze przy takich okazjach musi być ciasto i pyszne jedzenie a jak już się rozkręciłam na dobre to z rozpędu przygotowałam jeszcze aromatyczne włoskie bułeczki z nuta oregano, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Dziś w mojej kuchni unosi się zapach włoskich pyszności wymieszany z aromatem likieru amaretto którego dodałam do ciasta. Mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie smakowicie i rodzinnie.
A bułeczki wyszły pierwsza klasa bo oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszą zjadłam jeszcze cieplutką:)
Mąka typ 550 500 g
Drożdze suche 7 g c zyli jedno opakowanie
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżeczka
Mleko 2% 250 ml
Oliwa 3 łyżki może być z oliwek jeśli lubicie
Oregano suszone, natka pietruszki, papryka słodka w proszku do smaku
Czosnek 3 duże ząbki oczywiście jeśli nie przepadacie za czosnkiem możecie dać go mniej lub zrezygnować z tego dodatku
Suszone pomidory 30g
Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z drożdżami, solą i cukrem dodajemy przyprawy oraz posiekane drobno suszone pomidory i czosnek. Łączymy wszystko z letnim mlekiem i oliwą i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które łatwo odchodzi od dłoni. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Ciasto odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko przegniatamy formujemy je na kształt wałka i dzielimy na równe części. Ja zrobiłam siedem podłużnych bułeczek ale ich kształt i wielkość zależy tylko i wyłącznie od waszej wyobraźni. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika który ma temperaturę 50 stopni Celsjusza, pozwoli im to pięknie wyrosnąć. Po około 10 minutach, pędzlujemy wyrośnięte bułeczki wodą i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Mój piekarnik potrzebował 12 minut aby upiec złote bułeczki o chrupiącej skórce ale kontrolujcie czas pieczenia bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Bułeczki gotowe pyszne i naprawdę doskonałe jako południowa przekąska. Mam nadzieję, że zachwycą moich bliskich podczas wieczornej imieninowej kolacji. Planuje do nich
podać masełko czosnkowo- pietruszkowe
Źródło:http://pukpukiwkuchni.blogspot.com/2014/04/bueczki-woskie.html