ßßß Cookit - przepis na Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony tu kliknij. Wyszła puszysta i smaczna :)
Składniki:
500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo do podsypania,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
szczypta drobnego cukru,
4 łyżki oliwy extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta,
14 g suchych drożdży,
80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych,
150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone),
świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego),
2 ząbki czosnku,
sól morska.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał na środku otwór, do którego należy wlać oliwę i drożdże rozpuszczone w 300 ml ciepłej wody. okrężnymi ruchami wymieszać i zagnieść. Podczas zagniatania dodać pokrojone pomidory. Zagniatać ok.10 min. W razie gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę ciepłej wody, natomiast gdyby zbyt mocno się kleiło lekko podsypywać mąką.
Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min.
Formę (25x38) obsypać lekko mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie oliwki. Plasterki czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą morską ( delikatnie z tą solą gdyż oliwki też są słone i łatwo przesolić). Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włożyć Focaccię i piec ok.20 min. Sprawdzać by się za bardzo nie przypiekła.
Gdy Focaccia wystygnie można ją zawinąć w papier do pieczenia, folię spożywczą i zamrozić. W zamrażarce można przechowywać ok 3 miesięcy.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/01/focaccia-z-oliwkami-i-rozmarynem.html