Wykonanie
Pierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony tu kliknij. Wyszła puszysta i smaczna :)

Składniki:500 g mocnej
chlebowej mąki + dodatkowo do podsypania,1 i 1/2 łyżeczki
soli,szczypta drobnego
cukru,4 łyżki
oliwy extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta,14 g suchych
drożdży,80 g
suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych,150 g mieszanych
oliwek, bez pestek (czarne i zielone),świeży
rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego),2 ząbki
czosnku,
sól morska.Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać
mąkę z
solą i
cukrem.
Mąkę odgarnąć na boki by powstał na środku otwór, do którego należy wlać
oliwę i
drożdże rozpuszczone w 300 ml ciepłej
wody. okrężnymi ruchami wymieszać i zagnieść. Podczas zagniatania dodać pokrojone
pomidory. Zagniatać ok.10 min. W razie gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę ciepłej
wody, natomiast gdyby zbyt mocno się kleiło lekko podsypywać
mąką.

Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min.

Formę (25x38) obsypać lekko
mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie
oliwki. Plasterki
czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować
oliwą, posypać
rozmarynem i
solą morską ( delikatnie z tą
solą gdyż
oliwki też są słone i łatwo przesolić). Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włożyć Focaccię i piec ok.20 min. Sprawdzać by się za bardzo nie przypiekła.Gdy Focaccia wystygnie można ją zawinąć w papier do pieczenia, folię spożywczą i zamrozić. W zamrażarce można przechowywać ok 3 miesięcy.


Smacznego!!!