Wykonanie
Składniki:1 łyżeczka suchych
drożdży1 łyżka drobnego
cukru450 g
mąki orkiszowej1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek350 ml ciepłego chudego
mleka1 łyżka posiekanego
rozmarynuwinogrona(polecam dać trochę więcej niż u mnie na zdjęciu.
Winogrona można zastąpić
oliwkami lub
suszonymi pomidorami)
Mleko delikatnie podgrzewamy (może być w mikrofali) tak, żeby było przyjemnie ciepłe. Dodajemy do niego
drożdże i
cukier, delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.W dużej misie mieszamy
mąkę, posiekany
rozmaryn i
sól. Dodajemy roztwór
drożdży, który powinien zacząć "rosnąć". Mieszamy dopóki ciasto nie zacznie się odklejać od ścian miski i nie zacznie przypominać kuli. Jeśli ciasto zbytnio się "klei" dodajemy odrobinę
mąki. Do misy wlewamy około łyżki
oliwy i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto.Następnie miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale ciasto z
mąki orkiszowej naprawdę wolniej "pracuje" niż z
mąki pszennej. Zajmie to minimum 30 minut.Kiedy nasze ciasto podwoiło swoją objętość wykładamy je na blachę i wgniatamy w nie delikatnie
winogrona.Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Także przykryte ściereczką. Tym razem tylko na pół godziny. Następnie foccacie delikatnie smarujemy
oliwą, ewentualnie posypujemy jeszcze odrobiną
rozmarynu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. U mnie było to nie więcej niż 15 minut.

*Przepis podejrzałam TUTAJ