ßßß Cookit - przepis na Mini "sernik" jaglany, na śniadanie.

Mini "sernik" jaglany, na śniadanie.

nazwa

Wykonanie

Przed świętami prawie codziennie można podziwiać na blogach przeróżne wersje wegańskich 'serników' - z tofu, surowe z orzechów czy też z jaglanej. Postanowiłam upiec swoją śniadaniową wersję z jaglanki. Innymi słowy wegański "śniadaniowy jagielnik świąteczny" . Połączyłam migdały oraz kokos. Kasza gotowana na ulubionym mleku migdałowym, a potem zmiksowana jeszcze z gęstym mleczkiem kokosowym . Smak podkreślają wiórki kokosowe, a w środku dodatkowo chrupiące kawałki migdałów . Na wierzchu też nie brakuje tego akcentu - są delikatne płatki kokosa jak i migdałów . Świątecznego akcentu z całą pewnością dodaje mu żurawina . Nie brakuje tu też aromatu wanilii . Ten 'eksperyment' utwierdził mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę upiec go dla bliskich w pełnowymiarowej wersji. Niezwykle kremowy i ani trochę suchy!
kokosowo-migdałowy wegański 'sernik' jaglany z wanilią, migdałami, suszoną żurawiną podany z pomarańczą
coconut-almond vegan millet 'cheescake' with vanilla, almonds and dried cranberries served with orange
Składniki:
(jedna śniadaniowa porcja)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka migdałowego (można pomieszać z wodą)
- łyżka syropu klonowego
- łyżka wiórek kokosowych
- mielona wanilia
- łyżeczka waniliowego budyniu (używam tego)
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego (lekko ubite)
- migdały (dowolna ilość)
- suszona żurawina
- płatki migdałowe i kokosowe na wierzch
Kaszę jaglaną ugotować wraz z kokosem i wanilią na mleku migdałowym. Ostudzić. Następnie dodać mleczko, syrop oraz budyń i bardzo dokładnie zmiksować. Wymieszać z migdałami i żurawiną. Przełożyć do foremki do pieczenia (u mnie silikonowa). Wierzch posypać płatkami kokosa i migdałów. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Ostudzić, najlepiej całą noc*.
*Nie wkładałam do lodówki. Zostawiłam w temperaturze pokojowej.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~ ~
Wracając do wczorajszego dnia... Udało mi się zrobić przepyszne wegańskie tosty francuskie ! Zdecydowanie zbyt rzadko je robię. Polecam :)
wegańskie bananowo-cynamonowe tosty francuskie z tahini
vegan banana-cinnamon French toasts with tahini
Składniki: 1/2 szkl. mleka sojowego + łyżka syropu daktylowego + rozgnieciony banan i cynamon; 2 grube kromki chleba orkiszowego - zamoczyć w bananowym mleku i smażyć na oleju kokosowym
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~ ~
Choinka już stoi, w tym roku nieco szybciej. Mama cudownie ją udekorowała! Pierogi ulepione, a to akurat moja działka. Kolejne potrawy czekają w kolejce. Święta coraz bliżej, jeszcze tylko 3, a właściwie to 2 dni. W domu wszędzie świecą lampki, uwielbiam ten klimat! Nawet w kubku - kawa przyjemnie pachnie i smakuje jak święta :)
HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS :)
Miłego dnia!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/12/mini-sernik-jaglany-na-sniadanie.html