Wykonanie
Przed świętami prawie codziennie można podziwiać na blogach przeróżne wersje wegańskich 'serników' - z
tofu, surowe z
orzechów czy też z jaglanej. Postanowiłam upiec swoją
śniadaniową wersję z jaglanki. Innymi słowy wegański "
śniadaniowy jagielnik świąteczny" . Połączyłam
migdały oraz
kokos.
Kasza gotowana na ulubionym
mleku migdałowym, a
potem zmiksowana jeszcze z gęstym
mleczkiem kokosowym . Smak podkreślają
wiórki kokosowe, a w środku dodatkowo chrupiące kawałki
migdałów . Na wierzchu też nie brakuje tego akcentu - są delikatne
płatki kokosa jak i
migdałów . Świątecznego akcentu z całą pewnością dodaje mu
żurawina . Nie brakuje tu też aromatu
wanilii . Ten 'eksperyment' utwierdził mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę upiec go dla
bliskich w pełnowymiarowej wersji. Niezwykle kremowy i ani trochę suchy!
kokosowo-
migdałowy wegański 'sernik' jaglany z
wanilią,
migdałami,
suszoną żurawiną podany z
pomarańczącoconut-almond vegan millet 'cheescake' with vanilla, almonds and dried cranberries served with orange
Składniki:(jedna
śniadaniowa porcja)- 4 łyżki
kaszy jaglanej- szklanka
mleka migdałowego (można pomieszać z
wodą)- łyżka
syropu klonowego- łyżka wiórek
kokosowych- mielona
wanilia- łyżeczka
waniliowego budyniu (używam tego)- 1/4 szklanki
mleczka kokosowego (lekko ubite)-
migdały (dowolna ilość)-
suszona żurawina-
płatki migdałowe i
kokosowe na wierzch
Kaszę jaglaną ugotować wraz z
kokosem i
wanilią na
mleku migdałowym. Ostudzić. Następnie dodać mleczko,
syrop oraz
budyń i bardzo dokładnie zmiksować. Wymieszać z
migdałami i
żurawiną. Przełożyć do foremki do pieczenia (u mnie silikonowa). Wierzch posypać
płatkami kokosa i
migdałów. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Ostudzić, najlepiej całą noc*.*Nie wkładałam do lodówki. Zostawiłam w temperaturze pokojowej.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~ ~Wracając do wczorajszego dnia... Udało mi się zrobić przepyszne wegańskie tosty francuskie ! Zdecydowanie zbyt rzadko je robię. Polecam :)
wegańskie
bananowo-
cynamonowe tosty francuskie z tahinivegan
banana-cinnamon French toasts with tahiniSkładniki: 1/2 szkl.
mleka sojowego + łyżka
syropu daktylowego + rozgnieciony
banan i
cynamon; 2 grube kromki
chleba orkiszowego - zamoczyć w
bananowym mleku i smażyć na
oleju kokosowym~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~ ~Choinka już stoi, w tym roku nieco szybciej. Mama cudownie ją udekorowała! Pierogi ulepione, a to akurat moja działka. Kolejne potrawy czekają w kolejce. Święta coraz bliżej, jeszcze tylko 3, a właściwie to 2 dni. W domu wszędzie świecą lampki, uwielbiam ten klimat! Nawet w kubku -
kawa przyjemnie pachnie i smakuje jak święta :)HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS :)Miłego dnia!