Wykonanie
Matkoo, ile ja już czasu robię jaglankę z tym
mlekiem kokosowym...no, ale cóż, wiecznie coś innego wpada mi w ręce, a to
szparagi, a to
kalafior, a to truskawkiiiiii....wszystko pyszne, pachnące, nie
mogę się oprzeć!Wczoraj byłam na targu warzywnym, bosheee...ile zapachów, człowiek to by wszystko brał, uwielbiam ten czas, kiedy w kuchni pachnie
koperkiem,
pomidorami czy właśnie
truskawkami;DNo,ale dobraaa....o
kaszy. Pyszna, wiadomo. Szybki myk na śniadanie czy nawet obiad, co kto woli.Jako, że uwielbiam
kokos w każdej postaci, nawet kosmetycznej, to do
kaszy,
mleka dodałam jeszcze
wiórki kokosowe, bajka;)Przygotowanie: do 30 minutKoszt: 16 złSkładniki:2 puszki
mleka kokosowego 165 ml110 g
kaszy jaglanej100 ml
wody2 pełne łyżki wiórek
kokosowychkilka
rodzynekszczypta
cynamonuMleko kokosowe przekładam do rondelka, dodaję
wodę, doprowadzam do zagotowania, ale nie wrzenia.W
między czasie jaglankę przelewam zimną
wodą, dwa
razy, po czym podlewam wrzątkiem.Tak przygotowaną
kaszę wrzucam do gotującego się
mleka, dodaję wiórki oraz
rodzynki.Całość gotuję do 20 minut na małym ogniu - ja na płycie indukcyjnej, czyli na 3.Staram się nie mieszać, podobno nie wolno, ja przemieszałam 2-3
razy, ale bardzo powoli.Kiedy
kasza wchłonie
mleko, zdejmuję rondel z płyty,
kaszę posypuję odrobiną
cynamonu.;))Oczywiście proporcje jakie podałam mogą być elastyczne ;pMnie się wzięło tak akurat, a Wy robicie już pod siebie;)Z podanych proporcji wyszły dwie nieduże porcje, akuurat! ;)
buźka dla Igi ;)