ßßß Cookit - przepis na Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: kasza jaglana na mleku kokosowym

Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: kasza jaglana na mleku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Matkoo, ile ja już czasu robię jaglankę z tym mlekiem kokosowym...no, ale cóż, wiecznie coś innego wpada mi w ręce, a to szparagi, a to kalafior, a to truskawkiiiiii....wszystko pyszne, pachnące, nie mogę się oprzeć!
Wczoraj byłam na targu warzywnym, bosheee...ile zapachów, człowiek to by wszystko brał, uwielbiam ten czas, kiedy w kuchni pachnie koperkiem, pomidorami czy właśnie truskawkami;D
No,ale dobraaa....o kaszy. Pyszna, wiadomo. Szybki myk na śniadanie czy nawet obiad, co kto woli.
Jako, że uwielbiam kokos w każdej postaci, nawet kosmetycznej, to do kaszy, mleka dodałam jeszcze wiórki kokosowe, bajka;)
Przygotowanie: do 30 minut
Koszt: 16 zł
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego 165 ml
110 g kaszy jaglanej
100 ml wody
2 pełne łyżki wiórek kokosowych
kilka rodzynek
szczypta cynamonu
Mleko kokosowe przekładam do rondelka, dodaję wodę, doprowadzam do zagotowania, ale nie wrzenia.
W między czasie jaglankę przelewam zimną wodą, dwa razy, po czym podlewam wrzątkiem.
Tak przygotowaną kaszę wrzucam do gotującego się mleka, dodaję wiórki oraz rodzynki.
Całość gotuję do 20 minut na małym ogniu - ja na płycie indukcyjnej, czyli na 3.
Staram się nie mieszać, podobno nie wolno, ja przemieszałam 2-3 razy, ale bardzo powoli.
Kiedy kasza wchłonie mleko, zdejmuję rondel z płyty, kaszę posypuję odrobiną cynamonu.
;))
Oczywiście proporcje jakie podałam mogą być elastyczne ;p
Mnie się wzięło tak akurat, a Wy robicie już pod siebie;)
Z podanych proporcji wyszły dwie nieduże porcje, akuurat! ;)
buźka dla Igi ;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-mleku-kokosowym.html