Wykonanie
Dalej w świątecznym klimacie. Gofry głównie kojarzą się z latem, ale trudno jest pominąć ich zimowe, piernikowe wydanie. Właśnie te smaki dziś
ukryłam w środku wraz z suszoną skórką
pomarańczy i słodkim
bananem . By trochę pochrupać podałam z świąteczną granolą pełną pekanów oraz laskowych . Na dodatek całość polałam ulubionym
syropem daktylowym . Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste... też takie lubicie? :)


wegańskie piernikowe gofry
bananowe (gryczane) podane z świąteczną granolą oraz
syropem daktylowymvegan gingerbread
banana waffles (buckwheat) served with Christmas granola and date
syrup
Składniki:- 3 łyżki
mąki gryczanej- łyżka
mąki kukurydzianej- dojrzały
banan-
przyprawa do piernika-
mleko migdałowe- suszona skórka
pomarańczy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWymieszać ze
sobą suche składniki. Dodać rozgniecionego
banana oraz
mleko, tak aby uzyskać gęstą, ale lejącą się konsystencję. W dobrze nagrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej, piec gofry ok. 5-7 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ś w i ą t e c z n a granola- 2 szklanki
płatków owsianych- bardzo dojrzały
banan- łyżeczka
przyprawy do piernika- sok z 1/2
pomarańczy- skórka z
pomarańczy (uprzednio wyparzyć!)- 1/3 szklanki
syropu z agawy- 2 łyżki
oleju kokosowego (płynny - roztopić)-
orzechy laskowe oraz pekany (lub inne)Wszystkie bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Oczywiście -
banan rozgnieść na mus. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. W tym czasie kilka
razy wymieszać, by równomiernie się upiekła. Ostudzić i przełożyć do słoika/puszki ;) Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Spontaniczny wypad do kina, film wyciskający łzy, mile spędzony czas. Rozmowy, śmiech i płacz w jednym, życiowe rady... Tak, mam na myśli chwile z najlepszą przyjaciółką. Tak, jest nią Mama. Na zawsze. :)Miłej niedzieli!