Wykonanie

Lubię
mieć zamrożoną
dynię w domu. Można wtedy szybko zrobić zupę lub sos. W przepisie, który dzisiaj prezentuję wykorzystałam nie tylko mrożoną
dynię ale i
szpinak. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne połączenie.Oczywiście można używać warzyw świeżych.Składniki:
Pierś z kurczaka2 szklanki dyni w kawałkach (już rozmrożonej)1 szklanka
szpinaku siekanego ( już rozmrożonego)1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej mielonej2 łyżeczki
oreganooliwa z oliwek200 ml
jogurtu greckiego ( można użyć
śmietany do zup i
sosów)
sól i
pieprzKurczaka pozbawić błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Wrzucić
mięso. Posolić i popieprzyć. Smażyć ok 5 minut. Dodać warzywa, zmiażdżony
czosnek oraz
przyprawy - wymieszać i dusić ok 20 minut, aż
dynia się rozpadnie. Można lekko podlać
wodą, żeby potrawa się nie przypaliła. Na koniec dodać
jogurt lub
śmietanę . Wymieszać i dusić jeszcze ok 10 minut. Chodzi o to, aby powstał kremowy sos, a
kurczak był miękki. Najbardziej lubię tę potrawę z
ryżem jaśminowym.