Wykonanie
Pomyślałam sobie ostatnio, że dzieląc się z
Wami różnymi przepisami na
makarony, właściwie powinnam zacząć od chyba najbardziej podstawowej i najbardziej włoskiej wersji tego dania- mianowicie od
Makaronu Aglio
Olio. Sama się zastanawiam dlaczego to przeoczyłam, skoro tak często
makaron właśnie w tej postaci gości na moim
stole. Jest to danie dziecinnie proste do przyrządzenia, a zawiera w sobie całe bogactwo włoskich smaków, głównie
oliwę z dojrzewających w pełnym słońcu
oliwek oraz dużą ilość aromatycznego
czosnku i świeżych
ziół. I oczywiście dobry jakościowo, wyrazisty w smaku
ser. Potrawa w swej prostocie jest wyśmienita! Niektórzy wręcz preferują minimalizm w przypadku
makaronów i rzeczywiście przychylam się do ich toku myślenia; dobrze jest czuć
makaron oraz jakiś konkretny, bazowy smak sosu,
czosnkowy czy
pomidorowy, a do tego bardzo adekwatnie dobrane składniki. Powiedziałabym, że preferuję tę koncepcję, chociaż przyznaję, że również lubię swoistą fuzję smaków w makaronach. Uważam, że wielość smaków, niestandardowe połączenia składników stanowią ciekawe doświadczenia smakowe i ogólnie kulinarne.

Aglio
Olio w mojej wersji zostało nieco urozmaicone-
kaparami i
pomidorkami cherry. Nie brakuje również pikanterii w postaci posmaku
ostrej papryczki. Chociaż można by także dodać, np.
pomidory suszone,
oliwki czy wasze ulubione
orzechy. Podstawowa wersja tego dania, nieco wzbogacona jakimś składnikiem od razu nabiera innego charakteru. Dzięki temu potrawa nie może się znudzić, gdyż w zasadzie za każdym razem może być nieco inna. Dodam, że najlepiej smakuje od razu przyrządzona i podana. Odgrzewanie raczej nie wchodzi tu w grę.

Składniki : (na 2 porcje)- 2 porcje pełnoziarnistego
makaronu spaghetti (ok. 1/2, może nieco więcej standardowej wielkości opakowania; nie musi być pełnoziarnisty
makaron, jednak takowy bardzo dobrze smakuje w tej wersji),- 5 ząbków
czosnku (polecam
czosnek polski, ewentualnie hiszpański, byle nie
chiński! dwa pierwsze są bardziej wartościowe i aromatyczne),- 10 łyżek dobrej jakości
oliwy z oliwek (typ extra virgin- z pierwszego tłoczenia; ja miałam z dodatkiem
oregano),- 2 łyżeczki
kaparów,- 5
pomidorków cherry (to już w zależności od Waszych preferencji),-
papryczka pepperoni (ja nie lubię aż tak ostrej wersji tego dania, więc papryczka musi być albo mała albo wykorzystuję tylko połowę; tym razem niestety użyłam ok. 1/2 łyżeczki
przyprawy chili w proszku),- garść
sera tartego; parmezan/
mozzarella,- świeże
zioła-
bazylia,
oregano,-
sól morska, świeżo mielony
pieprz.

Przygotowanie:1. Najpierw koniecznie należy ugotować
makaron i koniecznie al dente- warto tego przypilnować szczególnie w przypadku tej potrawy,2. Siekamy
czosnek razem z
kaparami i papryczką, tak, aby przegryzły się
smakami. Część
pomidorków cherry dzielimy na ćwiartki (kilka zostawiamy do ozdoby),3. Na patelnię dodajemy
oliwę, czekamy aż się nieco rozgrzeje, zmniejszamy ogień i dodajemy posiekany
czosnek z
kaparami i ćwiartki
pomidorków. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając by
oliwa nabrała
czosnkowego smaku (ok. 1-2 minuty; w tym momencie w domu unosi się niesamowity, intensywny zapach, który bardzo pobudza apetyt :) ). Podstawą tutaj jest mały ogień,
czosnek nie może się w ogóle przypalić, wtedy staje się gorzki!,4. Na patelnię z aromatyczną
oliwą dodajemy nasz
makaron i dokładnie go w niej obtaczamy. Dodajemy dużo drobno posiekanych świeżych
ziół (tak ok. garść);
sól i
pieprz (ja dodałam również
przyprawę chilli).Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy i dokładnie mieszamy.5. Wykładamy na talerze. Posypujemy
serem, przyozdabiamy
pomidorkami,
kaparami i świeżymi
ziołami.Gustoso! : )