Składniki:400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego100 ml czerwonego wina półwytrawnego150 ml bulionu warzywnego lub drobiowegoduża cebuladwie marchewkiśredniej wielkości pietruszkadwa ząbki czosnkutrzy łyżki oliwy z oliwek250 g pomidorów z puszki (krojonych)250 ml przecieru pomidorowegodwie łyżki koncentratu pomidorowego400 g makaronu spaghettiłyżka oreganosól i pieprzPrzygotowanie:Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażyć przez około trzy do czterech minut. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesypać do garnka o grubym dnie.Na tej samej patelni, na łyżce oliwy, usmażyć i rozdrobnić widelcem (lub drewnianą łyżką) doprawione solą i pieprzemmięso. Smażyć do uzyskania sypkiej konsystencji i rumianego koloru. Dodać do warzyw.Do garnka wlać wino i odparować. Dodać przecier pomidorowy, pomidory oraz koncentrat. Dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około godzinę . Mieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło.Do sosu dodać bulion. Gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę, bez przykrywki. Mieszać co 10-15 minut.Makaron ugotować al dente.Przed podaniem sos doprawić solą, pieprzem oraz oregano.Gorący makaron wymieszać z sosem. Podawać z odrobiną tartego parmezanu.Smacznego!