ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

nazwa

Wykonanie

Składniki:
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
100 ml czerwonego wina półwytrawnego
150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
duża cebula
dwie marchewki
średniej wielkości pietruszka
dwa ząbki czosnku
trzy łyżki oliwy z oliwek
250 g pomidorów z puszki (krojonych)
250 ml przecieru pomidorowego
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
400 g makaronu spaghetti
łyżka oregano
sól i pieprz
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażyć przez około trzy do czterech minut. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesypać do garnka o grubym dnie.
Na tej samej patelni, na łyżce oliwy, usmażyć i rozdrobnić widelcem (lub drewnianą łyżką) doprawione solą i pieprzem mięso. Smażyć do uzyskania sypkiej konsystencji i rumianego koloru. Dodać do warzyw.
Do garnka wlać wino i odparować. Dodać przecier pomidorowy, pomidory oraz koncentrat. Dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około godzinę . Mieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło.
Do sosu dodać bulion. Gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę, bez przykrywki. Mieszać co 10-15 minut.
Makaron ugotować al dente.
Przed podaniem sos doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
Gorący makaron wymieszać z sosem. Podawać z odrobiną tartego parmezanu.
Smacznego!
Źródło:http://pomysloweprzepisy.blogspot.com/2013/11/spaghetti-bolognese.html