ßßß Cookit - przepis na Arancini ( kule ryżowe )

Arancini ( kule ryżowe )

nazwa

Wykonanie

Składniki:
400 g ryżu ARBORIO
3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
opcjonalnie szklanka białego wina
1 mała cebula
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
masło do smażenia
olej do głębokiego smażenia
sól i pieprz do smaku
ewentualnie szafran według uznania ( ja nie dawałam )
Farsz:
200 g mięsa mielonego wołowego
100 g groszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
sos pomidorowy z kartonika
150-200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrzązednia:
UWAGA : Risotto lepiej jest zrobić dzień wcześniej, ponieważ przed formowaniem kul, risotto koniecznie musi być schłodzone w lodówce.
RISOTTO:
1. W garnku lub rondlu zeszklić cebulę w drobno posiekaną kostkę. Dodać ryż Arborio i ok. 2 minuty razem smażyć, aż również stanie się szklisty.
2.Następnie zmniejszyć płomień i podlać szklanką wina ( w wersji bez wina bulionem )
poczekać, aż wino/bulion wsiąknie w ryż i podlewać po chochelce bulionem do momentu, gdy ryż stanie się miękki. Jak risotto wystygnie, przed samym formowaniem dodać parmezan i jajko .
FARSZ:
1. Na patelni zeszklić cebule , dodać przeciśnięty czosnek i mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso przestanie być surowe.
2.Następnie dodać sos pomidorowy, groszek i dusić do zredukowania. Doprawić solą i pieprzem.
3.Odstawić do wystudzenia.
ARANCINI:
1. Na dłoń nabrać łyżkę ryżu, spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę farszu, kosteczkę sera i zawinąc w kulkę. Uformować tak pozostałe arancini, następnie obtoczyć je porządnie w bułce tartej i smażyć na głebokim oleju na złocisty kolor.
Smacznego:)
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2015/09/arancini-kule-ryzowe-z-kurczakiem.html