Wykonanie

Sucha kanapka jest nie do przyjęcia! To słyszę najczęściej, i po części podzielam opinię...jednak czy na kanapce musi być tylko
masło,
margaryna albo oliwa? Niekoniecznie. Zapraszam na warzywną alternatywę.Zrobiłam tym razem coś w kolorze czerwieni, do posmarowania na kanapkę, ale również jako dodatek do
mięs, jaj, czego sobie tylko zapragniecie. Dzisiaj pasta z
pomidorów, dla niektórych
keczup.I właściwie dla mnie pełni dobrze obydwie funkcje. :)Przepis:
pomidory 500g,
bazylia,
chilli,
czosnek 2 ząbki,
mąka żytnia 2 łyżki.Wykonanie:
czosnek podsmażyć na
oleju,
pomidory gotować ze skórką do uzyskania rzadkiej konsystencji, połączyć ze sobą produkty. Na koniec przyprawić
bazylią i
chilli. Dla zgęstnienia dodać preferowaną
mąkę, u mnie znalazła się żytnia. Gotować chwilkę. Odstawić do wystudzenia, i przelać do słoiczków.Pomysł na ten wpis zrodził się z dość nagminnych uwag na temat mało smacznych "suchych" kanapek, bardzo często goszczących w menu. Szczególnie, że
masło i
margaryna po coś zostały wymyślone...a nawyki zawsze trudno zmienić, ale pamiętajmy, że wszystkie zmiany przynoszą coś dobrego. Warto spróbować.Wartość odżywcza dla 1 porcji (10 ml):Energia: 3 , 16 kcalWęglowodany: 0 , 72 gTłuszcze: 0,026 g (głównie
oliwa do podsmażenia
czosnku)
Białko: 0,14 g

Jeśli macie ochotę zamienić w pełni tłuszczowe smarowidła, na te mniej tłuste lub warzywne, to proponuję te poniżej. Już żadna kanapka nie będzie sucha. Wybór jak zawsze zależy od Was, czy musicie uważać na udział tłuszczu w diecie, a może chcecie przemycić więcej warzyw do codziennego jadłospisu. Decydujcie :)

Na zdjęciach propozycje innych past i
masła (w myśli warzywnej z dodatkiem
pietruszki), i od lewej:Pasta pomarańczowa z
dorsza [ PRZEPIS ]
Pasta z makreli i
szczypiorku [ PRZEPIS ]Masełko zielone [ PRZEPIS ]Pasta z
buraka [ PRZEPIS ]Skusicie się na zmiany?