Wykonanie
Delikatne placuszki uwiedzione
truskawkowym dotykiem...

Na kalendarzu zima, w
sercu wiosna, a na talerzu lato... Taki u mnie dzień dzisiaj. Piękna,
słoneczna pogoda zainspirowała mnie do zrobienia
jogurtowych pancakesów z
truskawkami. Do ich zrobienia wybrałam
mąkę żytnią, która jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne - żelazo, fosfor i magnez.Pancakes smakują pysznie nie tylko z
truskawkami, ale także z
bananem,
jagodami i różnymi innymi
owocami, wybierzcie ulubione. Dodatkowo dla osłody polejcie pancakes
syropem klonowym lub
syropem z agawy, czy też
miodem. Inna opcja to pancakes z ulubioną
konfiturą. Smacznego! :)Składniki na 6-7 placuszków:200 g
jogurtu naturalnego,2
jajka,pół szklanki
mąki żytniej (70 g),2 łyżki
cukru trzcinowego,3-4 łyżki
wody,1/3 łyżeczki
sody,1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia,łyżka
oleju do smażenia.

Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza
olejem, do uzyskania gładkiej masy. Następnie odstawiamy ciasto na 5 minut.Na rozgrzaną patelnię z rozprowadzonym na jej powierzchni
olejem nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron na rumiany kolor.Pancakesy podajemy z ulubionymi
owocami. Możemy je też dodatkowo osłodzić
syropem z agawy,
syropem klonowym lub
miodem.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))