ßßß Cookit - przepis na Pancakes z mąki żytniej z truskawkami

Pancakes z mąki żytniej z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Delikatne placuszki uwiedzione truskawkowym dotykiem...
Na kalendarzu zima, w sercu wiosna, a na talerzu lato... Taki u mnie dzień dzisiaj. Piękna, słoneczna pogoda zainspirowała mnie do zrobienia jogurtowych pancakesów z truskawkami. Do ich zrobienia wybrałam mąkę żytnią, która jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne - żelazo, fosfor i magnez.
Pancakes smakują pysznie nie tylko z truskawkami, ale także z bananem, jagodami i różnymi innymi owocami, wybierzcie ulubione. Dodatkowo dla osłody polejcie pancakes syropem klonowym lub syropem z agawy, czy też miodem. Inna opcja to pancakes z ulubioną konfiturą. Smacznego! :)
Składniki na 6-7 placuszków:
200 g jogurtu naturalnego,
2 jajka,
pół szklanki mąki żytniej (70 g),
2 łyżki cukru trzcinowego,
3-4 łyżki wody,
1/3 łyżeczki sody,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza olejem, do uzyskania gładkiej masy. Następnie odstawiamy ciasto na 5 minut.
Na rozgrzaną patelnię z rozprowadzonym na jej powierzchni olejem nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron na rumiany kolor.
Pancakesy podajemy z ulubionymi owocami. Możemy je też dodatkowo osłodzić syropem z agawy, syropem klonowym lub miodem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/02/pancakes-z-maki-zytniej-z-truskawkami.html