ßßß Cookit - przepis na Risotto z tuńczykiem, pomidorami i cukinią

Risotto z tuńczykiem, pomidorami i cukinią

nazwa

Wykonanie

Kolorowe risotto pod aromatycznymi listkami oregano...
Dziś pomysł na pyszne risotto z tuńczykiem, pomidorami i cukinią. Wspaniała kompozycja smaków, podkreślona nutami oregano, cząbru, tymianku, czarnego pieprzu oraz papryki słodkiej i ostrej. Naprawdę warto spróbować!
Tuńczyk to cenne źródło białka, a także kwasów omega-3, które są niezbędne w dietach przeciwdepresyjnej, antynowotworowej i zapobiegającej chorobom serca. Dostarcza też witaminy D odpowiedzialnej za mocne kości i zęby. Pamiętajmy jednak, aby nie sięgać po tuńczyka zbyt często, gdyż ryba ta jako duży drapieżnik znajdujący się na szczycie łańcucha pokarmowego narażona jest na gromadzenie śladowych ilości metali ciężkich, a wśród nich rtęci. Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia, gdyż musi spełniać pewne normy, aby mógł być dopuszczony do sprzedaży. Dietetycy zalecają spożywanie tuńczyka, ale jak w przypadku wielu produktów spożywczych w umiarkowanej ilości, najlepiej średnio raz na dwa tygodnie.
Jednym z najlepszych pomysłów na tuńczyka jest risotto, na które przepis znajdziecie poniżej. :)
Składniki dla dwóch osób:
puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach, w oleju, a najlepiej w oliwie,
200 g ryżu, np. pełnoziarnistego basmati lub brązowego,
średniej wielkości cukinia,
2 pomidory, najlepiej malinowe,
2 łyżki oleju,
3 łyżeczki oregano suszonego,
łyżeczka cząbru,
pół łyżeczki tymianku,
łyżeczka papryki słodkiej,
pół łyżeczki papryki ostrej,
pół łyżeczki czarnego pieprzu,
łyżeczka soli,
listki świeżego oregano do ozdoby (opcjonalnie),
pół kieliszka białego wytrawnego wina (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Myjemy cukinię i pomidory. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki, które jeszcze dzielimy na pół. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na niej przez 10 minut pokrojoną w plasterki cukinię, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy cukinię oregano, cząbrem, tymiankiem, papryką słodką i ostrą oraz czarnym pieprzem. Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i smażymy razem przez kolejne 10 minut.
Ugotowany ryż odcedzamy z wody i wykładamy na patelnię, mieszamy z warzywami. Zmniejszamy ogień. Następnie do risotto dokładamy odsączonego z oleju i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, doprawiamy całość łyżeczką soli i mieszamy.
Opcjonalnie możemy też dodać białe wino - risotto będzie wtedy bardziej wytrawne, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze krótką chwilę.
Risotto podane na talerzach można ozdobić listkami świeżego oregano i plasterkami cytryny.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/02/risotto-z-tunczykiem-pomidorami-i.html