Wykonanie
Kolorowe risotto pod aromatycznymi listkami
oregano...

Dziś pomysł na pyszne risotto z
tuńczykiem,
pomidorami i
cukinią. Wspaniała kompozycja smaków, podkreślona nutami
oregano, cząbru,
tymianku,
czarnego pieprzu oraz
papryki słodkiej i ostrej. Naprawdę warto spróbować!
Tuńczyk to cenne źródło
białka, a także kwasów omega-3, które są niezbędne w dietach przeciwdepresyjnej, antynowotworowej i zapobiegającej chorobom
serca. Dostarcza też witaminy D odpowiedzialnej za mocne kości i zęby. Pamiętajmy jednak, aby nie sięgać po
tuńczyka zbyt często, gdyż
ryba ta jako duży drapieżnik znajdujący się na szczycie łańcucha pokarmowego narażona jest na gromadzenie śladowych ilości metali ciężkich, a wśród nich rtęci.
Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia, gdyż musi spełniać pewne normy, aby mógł być dopuszczony do sprzedaży. Dietetycy zalecają spożywanie
tuńczyka, ale jak w przypadku wielu produktów spożywczych w umiarkowanej ilości, najlepiej średnio raz na dwa tygodnie.Jednym z najlepszych pomysłów na
tuńczyka jest risotto, na które przepis znajdziecie poniżej. :)Składniki dla dwóch osób:puszka dobrej jakości
tuńczyka w kawałkach, w
oleju, a najlepiej w
oliwie,200 g
ryżu, np. pełnoziarnistego basmati lub brązowego,średniej wielkości
cukinia,2
pomidory, najlepiej
malinowe,2 łyżki
oleju,3 łyżeczki
oregano suszonego,łyżeczka cząbru,pół łyżeczki
tymianku,łyżeczka
papryki słodkiej,pół łyżeczki
papryki ostrej,pół łyżeczki
czarnego pieprzu,łyżeczka
soli,listki świeżego
oregano do ozdoby (opcjonalnie),pół kieliszka białego
wytrawnego wina (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.Myjemy
cukinię i
pomidory.
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki, które jeszcze dzielimy na pół.
Pomidory sparzamy gorącą
wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i podsmażamy na niej przez 10 minut pokrojoną w plasterki
cukinię, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy
cukinię oregano, cząbrem,
tymiankiem,
papryką słodką i ostrą oraz
czarnym pieprzem. Dokładamy pokrojone w kostkę
pomidory, mieszamy i smażymy razem przez kolejne 10 minut.Ugotowany
ryż odcedzamy z
wody i wykładamy na patelnię, mieszamy z warzywami. Zmniejszamy ogień. Następnie do risotto dokładamy odsączonego z
oleju i rozdrobnionego widelcem
tuńczyka, doprawiamy całość łyżeczką
soli i mieszamy.Opcjonalnie możemy też dodać
białe wino - risotto będzie wtedy bardziej wytrawne, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze krótką chwilę.Risotto podane na talerzach można ozdobić listkami świeżego
oregano i plasterkami
cytryny.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))