Wykonanie

W sam raz na imprezę - sprawdzają się jako osobna przystawka, ale pasują też jako dodatek do innych potraw. Fajnie smakują z dipem
ziołowym :)Przepis- 0,5 kg
mąki,- 2
jajka,- szczypta
soli,- 5 dag
drożdży,- łyżeczka
cukru,- szklanka letniego
mleka,-
rozmaryn i
zioła prowansalskie.
Drożdże zasypać
cukrem i zalać letnim
mlekiem, odstawić na około 30 minut.
Jajko roztrzepać z
solą i
ziołami. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto. Na koniec dodać
drożdże i ponownie zarobić ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować (będziecie potrzebować
mąki, żeby się nie przyklejały do wszystkiego) i pociąć w paski. Blaszkę wyłożyć papierem
śniadaniowym i posypać
mąką (bo inaczej bardzo ciężko odchodzą), ułożyć uformowane ciasto, które przed włożeniem do piekatnika lepiej zwilżyć
wodą albo posmarować
jajkiem (ładniej się rumieni) i posypać
ziołami. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (jeśli będą już rumiane - wyciągać).Przepis na dip

- opakowanie
jogurtu naturalnego typu greckiego (może być zwykły naturalny, ale ten się lepiej sprawdza, jest znacznie gęstszy),- 2 ząbki
czosnku,-
koperek,-
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia i
zioła prowansalskie.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
koperek pokroić i dodać do
jogurtu. Przyprawić
ziołami,
solą i
pieprzem, a następnie wymieszać. Gotowe! :)