To pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis od quchennych inspiracji . Jestem bardzo zadowolona.Wyszły bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz je przygotuje.Składniki na roladki:4 filety z kurczaka4 plasterki szynkisól, pieprzSkładniki na pesto:pęczek pietruszkigarść migdałów2 łyżki oliwy2 ząbki czosnkusól, pieprzsok z cytrynySkładniki na sos:300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego(ja wykorzystałam prawdziwy bulion, odlałam go z przygotowywanej w tym samym czasie zupy, można skorzystać z kostki rosołowej jednak nie jestem jej zwolennikiem)2 żółtkamasło do smażenia roladek1 łyżka mąki2 łyżki śmietanysok z cytrynysól, pieprz, płatkichilliWykonanie:Filety rozbijam na cienkie kotlety. Przyprawiam pieprzem i solą. Przygotowuję pesto: miksuję pietruszkę i migdały w malakserze, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiam do smaku. Filety smaruję pesto po całości i przykrywam plasterkiem szynki. Zwijam w rulon i spinam wykałaczkami.Obsmażam roladki o obu stron na maśle. Podlewam bulionem i duszę pod przykryciem ok 10 minut. Następnie roladki wyjmuję z bulionu. Bulion zostawiam na gazie ale zmniejszam grzanie.Żółtka roztrzepuję w osobnym naczyniu z dodatkiem soku z cytryny. Dolewam po łyżce gorącego bulionu i kiedy żółtka się zahartują dodaję do całości bulionu.Energicznie mieszam.Mąkę łączę z wodą i również dodaję do sosu cały czas mieszając. Na koniec zaprawiam 2 łyżkami śmietany i przyprawiam solą,pieprzem i chilli. Z roladek wyciągam wykałaczki.I gotowe :) Smacznego :)