ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
Spód:
ciasteczka zbożowe - 200 gram
nutella - 3 łyżki
masło - łyżka
kakao - 1 łyżeczka
Składniki na masę serową:
500g sera twarogowego siedmiokrotnie zmielonego
270g słodzonego mleka skondensowanego
2 białka
sok z 2 cytryn
skórka z 1 cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
Mus truskawkowy:
500g truskawek
45g żelatyny deserowej
Sposób wykonania:
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy blenderem z masłem, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodajemy nutellę i kakao, miksujemy. Powstałą masą wykładamy tortownicę, masę dociskamy do dna tortownicy, odstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Ser siedmiokrotnie mielimy (na w miarę gładką masę), dolewamy mleko,
dodajemy ubite białko, budyń i olejek waniliowy. Cytryny moczymy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę. Z cytryn wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy delikatnie na wcześniej schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.
Mus truskawkowy:
W między czasie miksujemy truskawki, w małym garnuszku gotujemy wodę,
którą nalewamy do szklanki. Dodajemy do wody żelatynę i mieszamy
intensywnie aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do truskawek dodajemy
schłodzoną i rozpuszczoną żelatynę, wstawiamy do lodówki, aż do częściowego zastygnięcia galaretki. Galaretkę wylewamy na upieczony sernik.
Całość ozdabiamy truskawkami lub listkami mięty.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/05/sernik-cytrynowy-z-musem-truskawkowym_31.html