Wykonanie
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:Spód:
ciasteczka zbożowe - 200 gramnutella - 3 łyżki
masło - łyżka
kakao - 1 łyżeczkaSkładniki na masę
serową:500g
sera twarogowego siedmiokrotnie zmielonego270g słodzonego
mleka skondensowanego2
białkasok z 2
cytrynskórka z 1
cytryny2 łyżki budyniu
waniliowegokilka kropel
olejku waniliowegoMus
truskawkowy:500g
truskawek45g
żelatyny deserowejSposób wykonania:Spód:Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy blenderem z
masłem, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodajemy nutellę i
kakao, miksujemy. Powstałą masą wykładamy tortownicę, masę dociskamy do dna tortownicy, odstawiamy do lodówki.Masa serowa:
Ser siedmiokrotnie mielimy (na w miarę gładką masę), dolewamy
mleko,dodajemy ubite
białko,
budyń i
olejek waniliowy.
Cytryny moczymy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę. Z
cytryn wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy delikatnie na wcześniej schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.Mus
truskawkowy:W
między czasie miksujemy
truskawki, w małym garnuszku gotujemy
wodę,którą nalewamy do szklanki. Dodajemy do
wody żelatynę i mieszamyintensywnie aż do rozpuszczenia się
żelatyny. Do
truskawek dodajemyschłodzoną i rozpuszczoną
żelatynę, wstawiamy do lodówki, aż do częściowego zastygnięcia
galaretki.
Galaretkę wylewamy na upieczony sernik.Całość ozdabiamy
truskawkami lub listkami
mięty.

