Wykonanie
Tym razem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki, ale tym razem postanowiła wzbogacić go o
ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-).SkładnikiNa spód:180 g
czekoladowych ciastek wieloziarnistych2 łyżeczki
kakao60 g roztopionego
masłaNa masę
serową500 g
twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego300 g
białej czekoladyziarenka z 1
laski wanilii150 ml kremówki 36%2 płaskie łyżki
żelatyny500 g świeżych
truskawekWykonanie:
Ciasteczka miksujemy razem
masłem i
kakao.Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy
herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, pamiętając, że
biała czekolada topi się w niższej temperaturze niż zwykła i może się nam zważyć.
Twaróg miksujemy z lekko ciepłą
czekoladą, dodajemy
wanilię.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, około 1/3 szklanki.W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno zimną kremówkę. Do
twarogu dodajemy ubitą
śmietanę, delikatnie mieszamy, dodajemy przestudzoną
żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na
herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki na cała noc.Przed podaniem dekorujemy
truskawkami.