ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Tym razem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki, ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-).
Składniki
Na spód:
180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych
2 łyżeczki kakao
60 g roztopionego masła
Na masę serową
500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
300 g białej czekolady
ziarenka z 1 laski wanilii
150 ml kremówki 36%
2 płaskie łyżki żelatyny
500 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Ciasteczka miksujemy razem masłem i kakao.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, że biała czekolada topi się w niższej temperaturze niż zwykła i może się nam zważyć.
Twaróg miksujemy z lekko ciepłą czekoladą, dodajemy wanilię.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, około 1/3 szklanki.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno zimną kremówkę. Do twarogu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki na cała noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/sernik-na-zimno-z-biaa-czekolada-i.html