Wykonanie
Czarno - czerwono - biała kostka truskawkowa. Czarny spód z
ciasteczek, krem z
białej czekolady i
twarożku, do tego oczywiście
truskawki i
czerwona galaretka. Prosto i szybko (trzeba tylko pamiętać o przygotowaniu kremu z
białej czekolady dzień wcześniej). To ciasto na rozpoczęcie sezonu
truskawkowego :-).Składniki na spód:300 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo)60 g
masłaSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę kwadratową o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.300 ml
śmietany kremówki 36%250 g
białej czekolady, posiekanej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z
laski wanilii500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie*
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać
wanilię i zmiksować/dobrze rozetrzeć. Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Gęsty
krem czekoladowy dodać do zmiksowanego
twarogu, zmiksować do połączenia.Biały krem wyłożyć na schłodzony spód
ciasteczkowy (dochodząc uważnie do brzegów formy - pamiętamy o
galaretce), schłodzić w lodówce przez 2 godziny.Ponadto:500 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych2
galaretki truskawkowe (każda na 500 ml
wody)
beziki, do podania
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu zużywając mniej
wody - na 2 opakowania 750 ml wrzątku. Wystudzić.Kilka łyżek
galaretki wylać na krem, odstawić do stężenia. Wyłożyć przepołowione
truskawki, jedna obok drugiej, wylać na nie 1/4 szklanki
galaretki, odstawić do stężenia. Po stężeniu wylać na wierzch pozostałą
galaretkę. Odłożyć do lodówki do stężenia.Pokroić w kostkę, ozdobić
bezami i podawać.Przechowywać w lodówce.*
Twaróg nie może być mocno kwaśny - jego smak będzie wyczuwalny w kremie. Do kremu polecam
twaróg w kostce zmielony własnoręcznie, przeciśnięty przez praskę lub zmiksowamy malakserem/blenderem. Można użyć
twarogu w wiaderku - z tych polecam jedynie Delfiko (ja takiego użyłam), Piątnicę lub inny prawdziwy zmielony
twaróg. Nie nadają się
serki homogenizowane i rzadkie
serki w wiaderkach określane przez producentów jako 'sernikowe'. Pamiętajmy, że w kremie nie ma
żelatyny, dlatego
twaróg musi być ścisły.Smacznego :-).