Wykonanie
"Śnieżny puch" w wersji truskawkowej! To szybki i prosty serniczek na zimno z
truskawkami i
galaretką. Po przepis sięgnijcie, kiedy chcecie szybko przygotować sernik
truskawkowy, a nie macie dużej ilości
truskawek. Natomiast jeśli lubicie serniki z dodatkiem zmiksowanych świeżych
truskawek bardzo polecam najlepszy na świecie "truskawkowiec":
Składniki na spód ciasta:2 opakowania
ciasteczek kruchych 'petitków' (20
ciastek)Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie poukładać
herbatniki, jeden przy drugim.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru2
truskawkowe galaretki500 ml
wody, gorącej250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejDwie
galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (500 ml), odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (powinny jednak pozostać płynne).W misie miksera umieścić
twaróg i
cukier puder. Utrzeć do połączenia i uzyskania bardziej puszystej i słodkiej masy serowej. Wlewać płynną
galaretkę, cały czas miksując. Powstanie bardzo płynna masa serowa. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, często sprawdzając konsystencję, gęstnieje w 'mgnieniu oka'!
Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do lekko gęstniejącej masy serowej i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Powstałą masę
serową (na tym etapie o konsystencji
serka homogenizowanego) przelać na
herbatniki, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia deseru.Składniki na wierzch ciasta:400 - 500 g
truskawek1
galaretka przezroczysta np.
winogronowaTruskawki odszypułkować i pokroić w plasterki. Poukładać na wierzchu stężałej masy serowej.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (300 ml), odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (powinna jednak pozostać płynna). Zalać nią
truskawki a następnie odłożyć do lodówki do stężenia.Smacznego :-).