ßßß
Często pytacie o przepisy na ciasta z truskawkami, a my o tej porze roku - owszem, jemy truskawki w dużych ilościach, ale raczej w ich naturalnej postaci. W drodze wyjątku przygotowałam szybki deser z jogurtu waniliowego, choć można też użyć serków homogenizowanych. Żadnego pieczenia (co w upały nie jest przyjemne ;-), a sernik powstaje błyskawicznie i jest lekki i pyszny. Na pewnie nie raz robiliście podobny torcik, a jeśli nie - to polecam!Składniki na spód:biszkopty podłużne lub okrągłeTortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.Masa serowa:700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego, schłodzonego250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej4 łyżki cukru pudru28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) lub 7 listków żelatyny400 g truskawek, najlepiej świeżychŻelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek/jogurt, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.Ponadto:kilka truskawek do dekoracji2 galaretka truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku (1 galaretka na 500 ml wody)Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylać truskawki (najpierw warto wylać część galaretki, włożyć do lodówki do stężenia - dzięki temu plasterki truskawek nie wypłyną na wierzch).* Sernik na zdjęciu zrobiony jest z połowy składników w tortownicy o średnicy 20 cm, truskawki użyte do masy serowej - mrożone bez wcześniejszego rozmrażania.Smacznego :-).
