ßßß
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)masa serowa400 g serka homogenizowanego waniliowego125 g śmietanki 30%2 i 1/2 łyżki cukru pudru1,5 łyżki żelatynywarstwa z galaretką2 galaretki agrestowe2 i 1/2 szklanki wody1/3 szklanki śmietanki 30%ponadto250 g świeżych truskawekok 10 sztuk herbatników kakaowych
Sposób wykonania:Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami. W szczeliny między ciastkami powkładać okruchy herbatników.Truskawki opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i poodcinać końce owoców (by mogły równo stać). Ułożyć ściśle wokół brzegów tortownicy.Serki homogenizowane połączyć z cukrem pudrem i dobrze wymieszać.Żelatynę dobrze rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić. Wlać do masy serowej wąskim strumieniem i szybko wymieszać, by nie powstały grudki (najlepiej mikserem).Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Delikatnie wymieszać.Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w tortownicy. Zalać je masą serową. Wstawić do lodówki.Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy nieco przestygną, wlać śmietankę i wymieszać.Kiedy galaretka będzie wyraźnie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Przed wylaniem jeszcze raz dobrze wymieszać.Wstawić do lodówki na 3 godziny.Smacznego :)