Wykonanie

Z grubsza miesiąc pozostał do Tłustego Czwartku,więc do tego czasu przygotuję dla Was kilka pomysłówna karnawałowe słodkości!Takie malutkie i słodziutkie :)Według mnie są mniej pracochłonne niż tradycyjne pączki nadziewane, dlatego też polecam nie tylko w karnawale.Składniki na 2 duże miski pączusiów:25 g świeżych
drożdży50 g
cukru (5 łyżek)250 ml ciepłego
mleka (max. 30st.C)4
żółtka50 g
oleju (6 łyżek)500 g
mąki pszennejcukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowego2 łyżki
rumu lub
wódkiolej rzepakowy lub
smalec do smażenia (ja użyłam obu w proporcji 2:1)
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać połowę porcji
cukru.
Żółtka utrzeć z resztą
cukru na kogel
mogel. Do miski wlać
drożdże, utarte
żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto w maszynie (3-4 min.) lub ręcznie (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto podsypać
mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wycinać kółka o śr. 2-3 cm np. kieliszkiem. Gotowe kółeczka ułożyć na macie silikonowej lub blacie posmarowanym
olejem. Poczekać aż zaczną rosnąć (ok.15-20 minut) i smażyć w garnku lub patelni na głębokim
oleju (temp. 175-185 st.C), na złoty kolor z obydwu stron.Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia.Przy smażeniu można zastosować pomysł obciążając pączki np. koszykiem do smażenia frytek tak, żeby były całkowicie zanurzone w
oleju. W tym wypadku garnek musi być niewiele większy od koszyka, aby dobrze zanurzyć w
oleju pączki.Taki myk skróci ogólny czas poświęcony na smażenie pączków.
lukier:1 szkl.
cukrusok z połowy
cytrynymlekoCukier zmielić w młynku, dodać do niego
sok z cytryny i dokładnie rozmieszać.
Mleko dolewać małymi porcjami aby uzyskać dość rzadką konsystencję (mniej więcej taką jaką ma
olej). Część pączków przełożyć do dużej miski i polać odrobiną lukru, znów włożyć część pączków i polać lukrem, delikatnie wymieszać łyżką i wykładać na papier do pieczenia aby
lukier zastygł. Można posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową. Tak postąpić z resztą pączków. Można również pączki obtoczyć w cukrze pudrze.

Inspiracja: Wypieki z pasją