Wykonanie
Składniki:1 kg
mąki jasnej typ 48015 dag
cukru trzcinowego6 dużych jaj15 dag
masła lub
margaryny1/4 litra
mleka5 dag świeżych
drożdżypowidła lub
dżemtłuszcz do smażenia (
olej rzepakowy,
smalec)
cukier puder do posypania pączkówZ 1/4 litra ciepłego
mleka, 1/3 części
mąki oraz
drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka mieszamy razem z
cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy
jajka z
cukrem, rozpuszczone
masło, resztę
mąki i wyrabiamy ciasto ( aż będzie odchodzić od rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, a gdy podrośnie wałkujemy na grubość około 3 cm. Wykrawamy kółka szklanką i nakładamy powidła, formujemy kulki i układamy na serwetce. Gdy podrosną smażymy w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy
cukrem pudrem.Aby tłuszcz się nie przypalał dodajemy kawałek surowego
ziemniaka.


