ßßß Cookit - przepis na Pączki domowe

Pączki domowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg mąki jasnej typ 480
15 dag cukru trzcinowego
6 dużych jaj
15 dag masła lub margaryny
1/4 litra mleka
5 dag świeżych drożdży
powidła lub dżem
tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, smalec)
cukier puder do posypania pączków
Z 1/4 litra ciepłego mleka, 1/3 części mąki oraz drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka mieszamy razem z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka z cukrem, rozpuszczone masło, resztę mąki i wyrabiamy ciasto ( aż będzie odchodzić od rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, a gdy podrośnie wałkujemy na grubość około 3 cm. Wykrawamy kółka szklanką i nakładamy powidła, formujemy kulki i układamy na serwetce. Gdy podrosną smażymy w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Aby tłuszcz się nie przypalał dodajemy kawałek surowego ziemniaka.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2015/01/paczki-domowe.html