Wykonanie

1 kg
mąki250 g
smalcu lub
masła150 g
cukru40 g suchych
drożdży3
jajka500 ml ciepłego
mlekaoliwa z oliwek (opcjonalnie)
cukier puder (opcjonalnie)
Drożdże rozpuścić w
mleku.
Mąkę przesiać do dużego naczynia, domieszać
cukier oraz rozpuszczone
drożdże. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie dodać
jajka, ponownie wyrobić. W razie potrzeby domieszać odrobinę
mąki. Przykryć i odstawić na 30 minut. Przełożyć ciasto na blat wysypany
mąką, rozwałkować na 1 długi wąski pasek. Nie starajcie się by był idealnie równy. Nierówności to jego urok. Rozprowadzić na nim
masło, zrolować. Następnie zwinąć na kształt muszelki, pozostawiając wolną przestrzeń pomiędzy, która wypełni się w czasie gdy ciasto będzie rosło i powiększało swoją objętość. Przełożyć na blachę wysmarowaną
oliwą albo wyłożoną papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Piec 35 - 40 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku,aż góra będzie złoto- brązowa. Jeżeli chlebek za szybko zacznie od góry łapać kolorek, przykryj go papierem lub folią do pieczenia.Gdy chlebek całkowicie ostygnie posypujemy go
cukrem pudrem.

Na wakacjach miałam okazję przekonać się jak bardzo bogata jest kuchnia hiszpańska, bogata w kolory,
przyprawy, smaki. A teraz gdy sama przygotowuję jej potrawy, mój zachwyt rośnie :) Naprawdę dziwię się skąd te wszystkie narzekania na hiszpańskie dania.


Mój hiszpański chlebek przygotowałam z 1/4 ilości podanych składników.Piekłam 25 minut. Jako że każdy piekarnik jest inny proponuję po 15 minutach obserwować wypiek, by za mocno się nie spiekł :)